Uvac avantura

 In Uspomene

Od pre nekog vremena, prijatelji i ja koristimo svoje slobodno vreme da istražujemo prirodu naše prelepe Srbije. Ovoga puta na red je došla Uvac avantura. Saznali smo da JUNGLE TRAVEL organizuje obilazak Uvca i rešili smo da to i iskoristimo. Bio bi to savršen način za završetak ovog leta prepunog pustolovina. I naravno nismo se pokajali. Bio je to jedan veoma zanimljiv vikend.

Poseta rezervatu prirode Uvac je neponovljivo iskustvo, naročito ako izaberete prave ljude sa kojima idete, kao što su Srle, Laza i Boško, još ako pogodite organizaciju kakvu smo mi imali, uspeh jedne takve avanture je zagarantovan.

Teško je odlučiti šta je od svega što smo videli bilo najzanimljivije. Čuveni meandri reke Uvac su neverovati. Mi smo imali tu sreću da krstarimo kanjonom reke Uvac i da uživamo u meandrima. posebna atrakcija su bili beloglavi supovi koji su krstarili nad nama dok smo se spuštali kanjonom.

Pogled sa Peštera na meandre Uvca ne zovu uzalud mestom od milion dolara. Sam opis je suvišan, slike napravljene sa tog mesta mogu samo da dočaraju pogled odatle, ali ono što ostaje urezano u sećanju je osećanje koje te obuzme onda kada stojiš tu, tada, u tom trenutku. Neponovljivo.

Kada smo se napokon umorili, sišli smo do sela Zlatara i do lokalnih domaćinstava koja su nam širom otvorila vrata. Gostoprimstvo koje se oseća kada stupite u te avlije je neverovatno. Ugostili su nas svojim specijalitetima zlatarskim sirom, pitom od heljde, domaćim kiselim mlekom i rakijom. Taj predeo je zadržao duh onih starih vremena, a možda je to samo uticaj prisustva starog carigradskog trgovačkog puta koji još uvek vijuga tim predelom.

Hajking do okolnih brda je bilo sledeće iskustvo koje smo proživeli u ovoj avanturi. Pogled na Uvac sa čak tri različita vidikovca, pruža neverovatno različite vidove percepcije na ovaj kraj. Pogled sa nadmorske visine od preko 1000m je pravo uživanje za one koji vole visinu, naravno.

Nakon svog tog pešačenja, mogli smo da se rashladimo u jezeru, koje je najveći rezervoar pijaće vode, ali i da uživamo u pecanju, uz prethodno kupljenu dozvolu, naravno.

Ali, to nije bio kraj pustolovinama koje su za nas bile pripremljene. Obišli smo i najveću kamenu branu u Evropi, kao i Ledene pećine koje su bile neverovatne. Najveći pećinski sistem kod nas, a preko puta njega ruševina srednjovekovnog utvrđenja. Naprosto ne znaš gde pre da pogledaš i šta pre da razgledaš od sve te lepote.

Za naš prvi boravak ovde, odabrali smo smeštaj u jednom od seoskih domaćinstava. Bogata kuhinja, svež vazduh i gostoljubivi meštani su samo neki od razloga da se uskoro opet ovde vratimo. Sa ove avanture nosimo kući veoma lepa sećanja, koja će uvek ostati urezana u našem sećanju i našim srcima.

Predlažemo da pogledate

Postavi komentar

Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt